Delen is helen. Betere nazorg voor jongeren.

Delen is helen. Betere nazorg voor jongeren.

Mijn idee: Mijn idee is om jongeren betere nazorg te verlenen nadat ze een impactvolle gebeurtenis in de vriendengroep meemaken. Het verlies van een vriend of een andere impactvolle gebeurtenis. Te vaak lees ik in de krant, “Jongere overleden op festival terrein”, “Jongere verdronken toen hij met vrienden aan het zwemmen was”.

Jongeren vinden het vaak moeilijk om hun gevoelens te uitten, we leren ze dat ook niet zo goed. Gevoelens van schuld en schaamte gaan vaak naar de binnenwereld en kunnen daar vast gaan zitten. Deze gevoelens kunnen enorm belemmerd werken voor jongeren.

Het gebeurt helaas maar sporadisch dat jongeren zelf de hulp zoeken. Want daar gaat iets belangrijks aan vooraf. Namelijk voor jezelf erkennen dat het even niet zo lekker gaat. En dat is super ingewikkeld. En 87% van de jongeren die het nodig hebben doet dat dus niet.

Toch blijven we als hulpverleners uitgaan van de hulpvraag van jongeren. Maar ja, dan moet je wel een hulpvraag hebben! Reik jongeren de hand.

Hoe doe je dit? Ik wil dat doen door jongeren proactief hulp aan te bieden wanneer zich zoiets heftigs als het verlies van een vriend voordoet door als groep met elkaar in gesprek te gaan.
Zo voorkomen we dat jongeren alleen blijven rondlopen met hun emoties door ze samen te brengen en ze een veilige landingsplek te bieden om hun verhaal te delen. Het zorgt ervoor dat ze directe en blijvende steun bij elkaar vinden en leren de situatie beter te begrijpen.

Voor jongeren kan het moeilijk zijn om onder woorden te brengen wat zij voelen. Door gerichte vragen te stellen, help je jongeren om zich vrijer te uiten, waarbij er direct duidelijk wordt wie er extra steun nodig kan hebben.

Na een impactvolle situatie is de directe steun van cruciaal belang. Door direct adequaat te handelen, worden escalaties, kopieergedrag en langdurige mentale en fysieke problemen voorkomen.

Het zorgt er ook voor dat jongeren zo min mogelijk last krijgen van heftige gebeurtenissen (op latere leeftijd). Het voorkomt dat jongeren ‘vluchten’ in ruzies uitlokken, vernielzucht of overmatig drank- en drugsgebruik. Het geeft extra zorgen voor jongeren die al in een lastige situatie zitten (door b.v. echtscheiding van ouders of een eerder verlies).

Wat doe je? Zoals hierboven weergegeven. Denk bij een impactvolle gebeurtenis aan: zelfdoding, verkeersongeval, zedenzaken, sexting etc.

Het team van Delen is helen gaat in gesprek met de jongeren om ze actief hulp aan te bieden op groepsniveau na een impactvolle gebeurtenis samen met het lokale netwerk. Actief omdat jongeren zelf niet snel om hulp vragen. En om de situatie te bundelen en bij de kern te pakken vergroot je het zelfhelend vermogen. Dit zodat de jongeren niet terecht komen op een eilandje van verdriet.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Het zou echt fantastisch zijn als we € 25.000,- mogen ontvangen om Delen is helen verder echt goed op de kaart te zetten in Brabant. Dat verenigingen, scholen en zorgprofessionals ons weten te vinden zodat we ervoor kunnen zorgen dat jongeren betere nazorg krijgen. Uit ervaring is gebleken hoe waardevol het is om het groepsgesprek met jongeren aan te gaan. Zo voorkom je dat het nodig is dat iedere jongere afzonderlijk naar de huisarts gaat voor hulp. En door het groepsgesprek voelen de jongeren zich veilig om het onderwerp met elkaar te bespreken. Zo voorkomen we eilandjes van verdriet.
Met de opbrengst willen we:
- In gesprek gaan met verenigingen, scholen en zorgprofessionals om de methode van Delen is helen onder de aandacht te brengen en onze visie te verspreiden.
- Verenigingen en scholen de hulp aanbieden van Delen is helen na een impactvolle gebeurtenis.
- Trainers opleiden zodat zij de methode Delen is helen kunnen toepassen.
- De website verder aanscherpen.
- Het inzetten voor een campagne om Delen is helen op de kaart te zetten in Brabant.
- Lesmateriaal ontwikkelen om gastlessen te kunnen geven.
- Een gesprekstool ontwikkelen (zoals een kletspot of een spel-vorm)

Er is een samenwerking en ook draagvlak met meerdere gemeenten en scholen. Graag willen we dit uitbreiden naar heel Noord-Brabant. Uiteindelijk is het de bedoeling om de visie landelijk uit te rollen.

alle initiatieven

K2 Challenge

De K2Challenge wordt in opdracht van het bestuur van de stichting K2 Prijs georganiseerd door stichting Zet met de volgende partner: Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat).