MKDW Club: Ministers kids, dorp & wijkzaken

MKDW Club: Ministers kids, dorp & wijkzaken

Mijn idee: Breda heeft sinds september 2022 het project; wijkminiSters. Kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar zetten zich in voor hun wijk, buurt of dorp. Inmiddels zijn er 29 MiniSters aan het “werk”. Liggen hun ideeën voor hun wijk of buurt bij de gemeente en of wijkmanagers.

Er zijn heel veel kinderen uit Breda en omgeving, ongeacht welke buurt of wijk zij komen, die een klein bereik hebben, dat helaas niet verder reikt dan hun eigen wijk en of school. Door kinderen in te zetten voor hun wijk of buurt komen zij op plekken waar ze meer van willen weten. Kinderen, lees wijkminiSters, hebben -vaak door een te kleine (besloten) wereld waarin zij leven- weinig en/of geen respect voor elkaars standpunten. Door ze met elkaar te laten samenwerken, worden verschillen en vooroordelen ten opzichte van elkaar zichtbaar gemaakt. Kinderen mee laten denken, beslissingen laten maken en ideeën laten aandragen, bevordert zelfvertrouwen, eigenwaarde en integratie op alle niveaus die zich in de ontwikkeling van kinderen voordoen.

Hoe doe je dit? Meedoen: “Kansen voor alle kinderen”
Tijdens de voorbereiding, vergadering plannen, inventariseren over wat er leeft of niet leeft bij kinderen in hun wijk of buurt, leren zij hoe een kritische houding te ontwikkelen, een mening te vormen en zelf naar oplossingen te zoeken door ze te betrekken bij hun wijk, buurt of stad. Het stimuleren van creativiteit en het versterken van zelfvertrouwen spelen daarbij ook een belangrijke rol. Dit zijn vaardigheden die kinderen in hun verdere ontwikkeling meenemen en hen meehelpen om ook na de basisschool te blijven participeren in wat zij belangrijk vinden in hun wijk, op school of in de stad. Door op te treden als miniSter krijgen kinderen de kans te laten zien welke talenten ze in huis hebben, maar ook wat ze nog meer kunnen leren. Zo bouwen zij afdoende, al dan niet spelenderwijs of bewust georganiseerd, aan een leefbare wijk en buurt.

Wat doe je? Leren en Groeien
De stem van kinderen wordt gehoord en geactiveerd. Kinderen op laten groeien naar actieve en betrokken burgers.
• Stimuleren van de integrale ontwikkeling van kinderen, in het bijzonder de sociale competenties.
• Versterken van betrokkenheid van kinderen bij hun woonomgeving. In hun wijk, maar ook in hun stad.
• Vergroten van ouderbetrokkenheid.
• Verbeteren van de samenwerking van jeugdvoorzieningen in de wijk/stad m.b.t. kinderinspraak.
• De stem van kinderen in de bestaande communicatiestructuren in de wijken, maar ook stadsbreed en structureel een plek geven.
• De stem van kinderen laten meeklinken in beleidsvorming voor de toekomstige stad.
Contactlegging
Indirect draagt Vrijwillig & Co en ChaTime bij aan bredere dwarsverbanden in de contactlegging tussen Bredanaars uit verschillende wijken en nationaliteiten. Te denken valt aan de stimulatie van ouders/begeleiders en de bezochte buurten, die hiermee ook hun eigen belevingswereld verbreden.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Onze wens is dat alle steden en dorpen miniSterren krijgen. Voor onze stad Breda willen wij graag een financiële bijdrage en die zou geweldig welkom zijn. Kinderen nog meer betrekken bij hun stad of dorp, de wereld van kinderen verbreden. Nog meer kinderen mee laten doen om hun stad, wijk of buurt veiliger en schoner te maken. In alle wijken mag iedereen zichzelf zijn en zij werken samen aan hun wijk of buurt en aan een mooie toekomst.
Omdat alle kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar welkom zijn als wijkminiSter en doordat zij inmiddels weten dat iedereen gelijk wordt behandeld is de stap, om bij het team te komen, laagdrempelig. Er wordt geen verschil tussen afkomst, arm/rijk, dik/dun, wit/zwart of religie.

alle initiatieven

K2 Challenge

De K2Challenge wordt in opdracht van het bestuur van de stichting K2 Prijs georganiseerd door stichting Zet met de volgende partner: Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat).